Aluminium ramen

Aluminium ramen en deuren plaatsen geeft je jarenlang plezier en comfort van mooi en degelijk schrijnwerk.

 De strakke vorm en moderne uitstraling in combinatie met een groot aantal kleurmogelijkheden en hoge isolerende waarden maakt dat aluminium als zeer degelijk buitenschrijnwerk aanzien kan worden. Het materiaal kan gebruikt worden voor ramen, garagepoorten, schuiframen, erkers, voordeuren enz...

Soorten aluminium ramen

Voor ieder wat wils, men kan de afwerking van de profielen op een aantal wijzen voorzien:

  1. Adoniseren: geeft de profielen een gecontroleerde oxidelaag
  2. Poedercoaten: poedercoating is een laktechniek waarbij gekleurd poeder wordt gebakken

Afwerking & kleuren aluminium buitenschrijnwerk

De ramen en deuren kunnen bestaan uit 100% aluminium maar kunnen langs de binnen- en buiten zijde anders afgewerkt worden:

  • Aluminiumkleur zowel binnen- als buitenzijde
  • Ander kleur binnen dan buiten of omgekeerd ( bicolor )
  • Profiel / kern van hout of PVC met een aluminium afwerking / bekleding langs buiten of binnen ( kleuren vrij te kiezen )

Aluminium ramen zijn in honderden kleuren beschikbaar ( RAL-kleuren). Vervolgens zijn ze verkrijgbaar in glanzende en matte kleuren, pasteltinten, metaalkleuren en anodisatietinten, en kleuren met een krasvaste en onderhoudsarme structuurlak of met een houtimitatie.

Villa met aluminium ramen en deuren

Voor- en nadelen aluminium schrijnwerk

Aluminium heeft zowel positieve als negatieve eigenschappen t.o.v. pvc, hout en staal. Onderstaande tabel en opsomming geven meer inzicht.

PVC Aluminium Hout
Isolatie ☺☺☺☺ ☺☺☺ ☺☺☺☺☺
Onderhoud ☺☺☺☺☺ ☺☺☺☺ ☺☺☺
Kleuren ☺☺☺☺ ☺☺☺☺☺ ☺☺☺☺☺
Prijs ☺☺☺☺☺ ☺☺☺☺ ☺☺☺☺
Duurzaamheid ☺☺☺☺ ☺☺☺☺☺ ☺☺☺☺
Krasgevoeligheid ☺☺☺☺ ☺☺☺☺☺ ☺☺☺☺
Kleurvastheid ☺☺☺☺ ☺☺☺☺☺ ☺☺☺

Over het algemeen zijn aluminium ramen een uitstekende keuze. Het voordeel is het groot aanbod kleuren en soorten afwerking. De aluminium raamprofielen zijn zeer sterk en uitermate geschikt om in grote raampartijen en schuifdeuren te gebruiken. Ondanks de grote afmetingen van de profielen is het toch mogelijk om vrij slanke profielen toe te passen wat een gebouw elegant maakt. De thermische eigenschappen van aluminium buitenschrijnwerk is er de laatste jaren op verbetert door innovatieve oplossingen te bedenken. Dankzij de isolerende kern dewelke zich in het verstevigingsprofiel bevindt, voldoen aluminium ramen aan de bouwtechnische eisen van hedendaagse gebouwen. Het nadeel van deze raampartijen is de kostprijs, dit toch 20% duurder is dan pvc ramen en 15% duurder is dan houten ramen en deuren. Ten slotte zijn aluminium profielen vrij goed krasbestendig en zeer gemakkelijk te onderhouden maar bij vervorming van de profielen na bijvoorbeeld inbraak zijn ze lastig om te herstellen.

Type & vorm aluminium ramen en deuren

Aluminium ramen en deuren zijn verkrijgbaar in verschillende types, denk maar aan vaste en opendraaiende aluminium ramen & deuren, al dan niet met een kiepfunctie. Aluminium buitenschrijnwerk is verkrijgbaar in ramen, deuren, sectionale garagepoorten, schuifdeuren, voor- en achterdeuren, erkers en schrijnwerk voor de veranda, poolhouse, bijgebouwen, dakkapel enz... De ramen en deuren kunnen recht, schuin, vierkant, rechthoekig of afgerond afgewerkt worden.

Tip: afgeronde ramen kosten twee maal meer dan rechte of vierkante ramen.

Modern slank aluminium raam

Stijlen

Belangrijk is dat de stijl van de ramen past bij de stijl van het bouwwerk waarin ze worden geplaatst. Aluminium ramen en deuren kunnen uitgevoerd worden als:

  • Modern & hedendaagse aluminium ramen & deuren: meestal verticale en grote raampartijen
  • Klassieke & landelijke aluminium ramen & deuren: zijn meestal voorzie van kleinhouten en zijn vierkant / rechthoekig
  • Retro aluminium ramen & deuren: zijn imitatieramen van oude ramen met veel sierprofielen en lijsten
  • Tijdloze aluminium ramen & deuren: passen bij elk soort gebouw
  • Strakke aluminium ramen & deuren: minimalistische ramen en deuren met slanke profielen

Beglazing

Zeer belangrijk is de beglazing in aluminium schrijnwerk. Het glas dient niet alleen om ons te beschermen maar het dient ook isolerend te zijn. Er bestaan tal van soorten beglazing voor aluminium ramen en deuren, denk maar aan dubbel glas ( floatglas ) hoogrendementsglas ( HR-glas), veiligheidsglas ( gelaagd glas / gehard glas of een combinatie ), zonwerende beglazing, vacuüm glas, akoestisch glas enz... Het soort beglazing en het aantal glaspaten zal de dikte van het profiel bepalen.

Tip: De Ug-waarde van het glas mag maximum 1.1 W/m²K bedragen volgens de EPB-regelgeving om te kunnen genieten van een premies of subsidie. Je geniet van een korting van €10/m².

Veiligheid

Zorg ervoor dat je nieuwe aluminium ramen en deuren veilig zijn. Hierbij denken we aan schrijnwerk met (thermisch isolerende) versterkt kernprofiel, sluitbare raamkrukken, alarm-magneetcontacten, veiligheidsglas, anti-inbraak profielen, dienvenklauw, veiligheidscilindersloten, brandwerend, roestvrijstalen paddestoeltappen, hoekversteviging...

Prijs aluminium ramen & deuren

Over het algemeen kan men stellen dat aluminium tot 30% duurder is dan kunststof ramen en deuren en tot 15% duurder dan hout, maar je geniet wel van zeer kwalitatief schrijnwerk met een levensduur van meer dan 30 jaar zonder veel onderhoudskosten.

Afmetingen Soort Richtprijs*
1000mm x 1000mm Vast aluminium raam € 210
1000mm x 1000mm Draaikipraam aluminium raam € 495
1000mm x 2150mm Draaikipraam aluminium raam € 540
1400mm x 900mm Vast aluminium raam € 305
1400mm x 900mm Dubbel opendraaiend aluminium raam waarvan 1 draaikip € 470

* prijzen exclusief BTW + plaatsing / en voor aluminium ramen met slag en zonder opties. Er kunnen ook nog verzendingskosten aangerekend worden indien je de ramen en deuren online aankoopt.

Offerteaanvraag: bespaar op nieuwe ramen en deuren

"Bespaar op de aankoop van houten ramen"

PVC ramen plaatsen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte

Categorieën