Houten ramen

Houten ramen en deuren hebben reeds jaar en dag hun waarde bewezen. Welke houtsoort is geschikt voor buitenramen & deuren? Wat zijn de prijzen, afwerking, vorm, types...

Schrijnwerk in hout kan toegepast worden in ramen, deuren, garagepoorten, schuiframen, veranda enz...

Type houten ramen: afwerking

Houten buitenschrijnwerk kan op verschillende manieren afgewerkt worden:

  1. Blank: gebruik van 100% houten profielen.
  2. Versteviging in metaal: bepaalde profielen worden in een ander materiaal uitgevoerd om ze sterker te maken of de stijl van het raam aan te passen.
  3. Afwerking in metaal: je kan de binnen- buitenafwerking in een andere materiaal + kleur kiezen.
Tip: Nieuwe houten ramen worden op voorhand met verschillende drenkingen behandeld om het hout te beschermen tegen schimmels en insecten.

Welke houtsoorten zijn geschikt voor buitenschrijnwerk?

Men zal meestal adviseren om tropische houtsoorten te gebruiken, zeker voor buitenschrijnwerk Tropisch hout is zeer duurzaam en sterk en gaat jarenlang mee. Het enige nadeel is dat ramen in hout "gevoed" dienen te worden, dit om verwering, verkleuring en houtrot tegen te gaan. Je kan ze laten verweren maar meestal zal men ze behandelen met een houtbeits om de originele kleur te bewaren of zal men de houten ramen schilderen. Je kan ook inheems hout gebruiken, maar dit is meer geschikt voor binnenramen en deuren.

Welke houtsoorten zijn geschikt?

  • Tropisch hout: afzelia, afrormosia, ceder, eik, padouk, mahonie, merbau, meranti...
  • Inheems hout: vuren, grenen, fraké, populier... ( hardhout / naaldhout )

Voor- en nadelen houten schrijnwerk

Hout heeft een aantal positieve als negatieve eigenschappen t.o.v. pvc ramen en deuren en aluminium ramen en deuren. Onderstaande tabel en opsomming geven meer inzicht.

PVC Aluminium Hout
Isolatie ☺☺☺☺ ☺☺☺ ☺☺☺☺☺
Onderhoud ☺☺☺☺☺ ☺☺☺☺ ☺☺☺
Kleuren ☺☺☺☺ ☺☺☺☺☺ ☺☺☺☺☺
Prijs ☺☺☺☺☺ ☺☺☺☺ ☺☺☺☺
Duurzaamheid ☺☺☺☺ ☺☺☺☺☺ ☺☺☺☺
Krasgevoeligheid ☺☺☺☺ ☺☺☺☺☺ ☺☺☺☺
Kleurvastheid ☺☺☺☺ ☺☺☺☺☺ ☺☺☺

Hout heeft een warme en rustieke uitstraling en heeft een hoog isolerend vermogen ( +/- Uf-waarde: 1.73 ). Koudebruggen zijn bijna uitgesloten. In combinatie met hoogrendementsglas is hout een uitstekende isolator. Naar onderhoud scoort houten buitenschrijnwerk dan weer iets minder goed. Om verwering, verkleuring, schimmels, houtrot en insecten te weren dient het hout periodiek behandeld / beschermd te worden. Naar kleuren toe is er veel keuze beschikbaar en de kleur blijft min of meer goed bewaard. Tropische houtsoorten  worden ook wel hardhout genoemd en zijn zeer duurzaam, toch zijn ze relatief zacht waardoor krassen, gaten en scheuren sneller ontstaan dan bij bijvoorbeeld aluminium ramen en deuren. Toch zijn ze vrij makkelijk herstelbaar en is renovatie van de ramen en deuren geen probleem. Je mag rekenen dat kwalitatieve ramen en deuren in hout een levensduur hebben van 45 jaar of meer.

Type & vorm houten ramen en deuren

Houten ramen en deuren zijn verkrijgbaar in verschillende types en vormen, denk maar aan vaste en opendraaiende houten ramen & deuren, al dan niet met een kiepfunctie. Houten buitenschrijnwerk is verkrijgbaar in ramen, deuren, sectionale garagepoorten, schuifdeuren, voor- en achterdeuren, erkers en schrijnwerk voor de veranda, poolhouse, bijgebouwen, dakkapel enz... De ramen en deuren kunnen recht, schuin, vierkant, rechthoekig of afgerond afgewerkt worden. Door de eigenschap van hout zijn ze zeer goed en makkelijk verwerkbaar. Ronde vormen en bogen zijn makkelijk uit te voeren.

Modern slank aluminium raam

Stijlen

Belangrijk is dat de stijl van het houten buitenschrijnwerk past bij de stijl van het bouwwerk waarin ze worden geplaatst. Houten ramen en deuren kunnen uitgevoerd worden als:

  • Modern & hedendaagse houten ramen & deuren: meestal verticale en grote houten raampartijen
  • Klassieke & landelijke houten ramen & deuren: zijn meestal voorzien van kleinhouten en zijn vierkant / rechthoekig
  • Retro houten ramen & deuren: zijn imitatieramen van oude ramen met veel houten sierprofielen en lijsten in hout
  • Tijdloze houten ramen & deuren: passen bij elk soort gebouw
  • Strakke houten ramen & deuren: minimalistische ramen en deuren met slanke profielen

Beglazing

Zeer belangrijk is de beglazing in houten schrijnwerk. Het dient niet alleen om ons te beschermen maar het dient ook isolerend te zijn. Er bestaan tal van type beglazing voor houten ramen en deuren, denk maar aan dubbel glas ( floatglas ) hoogrendementsglas ( HR-glas), veiligheidsglas ( gelaagd glas / gehard glas of een combinatie ), zonwerende beglazing, vacuüm glas, akoestisch glas enz... Het soort beglazing en het aantal glaspaten zal de dikte van het profiel bepalen.

Tip: De Ug-waarde van het glas mag maximum 1.1 W/m²K bedragen volgens de EPB-regelgeving om te kunnen genieten van een premies of subsidie. Je geniet van een korting van €10/m².

Veiligheid

Zorg ervoor dat je nieuwe houten ramen en deuren veilig zijn. Hierbij denken we aan schrijnwerk met sluitbare raamkrukken, alarm-magneetcontacten, veiligheidsglas, anti-inbraak profielen, dienvenklauw, veiligheidscilindersloten, brandwerend, roestvrijstalen paddestoeltappen, hoekversteviging...

Prijs houten ramen & deuren

Over het algemeen kan men stellen dat hout tot 15% duurder is dan kunststof ramen en deuren en tot 15% goedkoper is dan aluminium, maar je geniet wel van zeer kwalitatief schrijnwerk met een levensduur van meer dan 45 jaar zonder al te veel onderhoudskosten.

Afmetingen Soort Richtprijs*
1000mm x 1000mm Vast houten raam € 200
1000mm x 1000mm Houten draaikipraam € 380
1000mm x 2150mm Houten draaikipraam € 355
1400mm x 900mm Vast houten raam € 235
1400mm x 900mm Dubbel houten opendraaiend waarvan 1 draaikip € 540

* prijzen exclusief BTW + plaatsing / en voor houten ramen in Meranti met slag en zonder opties. Er kunnen ook nog verzendingskosten aangerekend worden indien je de ramen en deuren online aankoopt.

Offerteaanvraag: bespaar op nieuwe ramen en deuren

"Bespaar op de aankoop van houten ramen"

PVC ramen plaatsen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte

Categorieën