Stalen ramen

Buitenschrijnwerk dat uit stalen of smeedijzeren ramen & deuren bestaat is momenteel zeer trendy bij landelijke woningen en kunnen zowel binnen als buiten geplaatst worden. Wat zijn de prijzen, afwerking, vorm, types...?

Stalen ramen & deuren worden vaak toegepast in utiliteitsbouw en woningbouw. Grote gebouwen gaan staal gebruiken om moderne gordijngevels te vormen in combinatie met zonwerende beglazing. In particuliere woningen worden ze vooral geplaatst als ramen, deuren, binnendeuren, vouwdeuren, poorten enz...

Zwarte smeedijzeren ramen & deuren

In de particuliere woningbouw gaat men veelal zwarte stalen ramen en deuren plaatsen. Zeker in klassieke bouwstijlen zoals pastoriewoningen, landelijke landhuizen en retro architectuur komen ze mooi tot hun recht. Ook in bijgebouwen zoals klassieke poolhouses, eiken bijgebouwen en stallingen enz... past het smeedijzeren buitenschrijnwerk perfect.

Type stalen ramen: afwerking

Het schrijnwerk kenmerkt zich door de slanke maar zeer stevige profielen. Stalen ramen en deuren kunnen op 2 manieren gemaakt worden:

 1. Stalen ramen zonder thermische onderbreking
  Zijn zeer slanke profielen, meestal met enkel glas uitgevoerd.
 2. Stalen ramen met thermische onderbreking
  Zijn energiezuinige stalen ramen, er zijn in de profielen isolatoren ingebouwd

Over het algemeen worden niet-thermisch onderbroken stalen ramen minder gebruikt als buitenschrijnwerk omdat de warmteverliezen daar te groot zijn. Het plaatsen van dubbel thermisch isolerende beglazing zal wel het totale warmteverlies beperken. Dergelijk ramen en deuren worden meer binnenin geplaatst als stalen binnendeur of stalen binnenraam / schuifdeur.Thermisch onderbroken stalen ramen isoleren beter, hierdoor dragen ze beter bij tot het behoud van warmteverlies. Het profiel is samengesteld uit twee stalen profielschelpen die onderling verbonden worden door een hoogwaardige kunststof isolator.

Tip: Stalen buitenschrijnwerk is verkrijgbaar is zeer veel verschillende RAL-kleuren. Landelijke woningen worden het meest in zwarte smeedijzeren ramen geplaatst.

Voor- en nadelen stalen schrijnwerk

Staal heeft een aantal positieve als negatieve eigenschappen t.o.v. pvc ramen en deuren en aluminium ramen en deuren. Onderstaande tabel en opsomming geven meer inzicht.

PVC Aluminium Hout Staal
Isolatie ☺☺☺☺ ☺☺☺ ☺☺☺☺☺ ☺☺
Onderhoud ☺☺☺☺☺ ☺☺☺☺ ☺☺☺ ☺☺☺☺☺
Kleuren ☺☺☺☺ ☺☺☺☺☺ ☺☺☺☺☺ ☺☺☺☺☺
Prijs ☺☺☺☺☺ ☺☺☺☺ ☺☺☺☺ ☺☺☺
Duurzaamheid ☺☺☺☺ ☺☺☺☺☺ ☺☺☺☺ ☺☺☺☺☺
Krasgevoeligheid ☺☺☺☺ ☺☺☺☺☺ ☺☺☺☺ ☺☺☺☺☺
Kleurvastheid ☺☺☺☺ ☺☺☺☺☺ ☺☺☺ ☺☺☺☺☺

Stalen buitenschrijnwerk scoort vrij slecht als het om isolatiewaardes gaat. Staal en metaal zijn een vrij slechte isolator, een goede geleider van warmte en koude. De totale U-waarde ( Uw-waarde ) geeft het totale warmteverlies ( W/m²K = Warmtedoorgangscoëfficiënt ) aan van het volledige stalen raam. Er zijn drie zaken die de globale U-waarde (Uw-waarde) van het raam bepalen: het glas, de profielen en de aanwezigheid van isolatoren tussen de glaspanelen en profielen. Vraag steeds raad aan jouw installateur wat de beste samenstelling van jouw raam is.

Stalen ramen laten zich zeer goed onderhouden. Smeedijzer en stalen profielen laten zich makkelijk behandelen bij eventuele krassen. Op gebied van aantal kleuren, duurzaamheid, kleurvastheid en krasgevoeligheid scoort staal als één van de beste leerlingen van de klas. Slechte punten dan weer voor de prijsvoering, ze spannen de kroon op gebied van dure aankoopprijs. Ze zijn duurder dan PVC, aluminium en hout.

Type & vorm smeedijzer schrijnwerk

Stalen ramen en deuren zijn verkrijgbaar in verschillende types en vormen, denk maar aan vaste en opendraaiende stalen ramen & deuren, al dan niet met een kiepfunctie. Buitenschrijnwerk in smeedijzer is verkrijgbaar als raam, deur, schuifdeur, voor- en achterdeur, erker en schrijnwerk voor de veranda, poolhouse, bijgebouw, dakkapel enz... De ramen en deuren kunnen recht, schuin, vierkant, rechthoekig of afgerond afgewerkt worden. De installatie van smeedijzeren schrijnwerk is een zeer arbeidsintensieve taak, slechts weggelegd voor installateurs met enige ervaring.

Modern slank aluminium raam

Stijlen

Belangrijk is dat de stijl van het stalen buitenschrijnwerk past bij de stijl van het bouwwerk waarin ze worden geplaatst. Stalen ramen en deuren kunnen uitgevoerd worden als:

 • Modern & hedendaagse stalen ramen & deuren: meestal verticale en grote ijzeren raampartijen
 • Klassieke & landelijke stalen ramen & deuren: zijn meestal voorzien van kleinhouten en zijn vierkant / rechthoekig
 • Retro stalen ramen & deuren: zijn imitatieramen van oude ramen met extra sierprofielen en lijsten
 • Tijdloze stalen ramen & deuren: passen bij elk soort gebouw
 • Strakke stalen ramen & deuren: minimalistische ramen en deuren met slanke profielen

Beglazing

Zeer belangrijk is de beglazing in stalen schrijnwerk. Het dient niet alleen om ons te beschermen maar het dient ook isolerend te zijn. Er bestaan tal van type beglazing voor stalen ramen en deuren, denk maar aan dubbel glas ( floatglas ) hoogrendementsglas ( HR-glas), veiligheidsglas ( gelaagd glas / gehard glas of een combinatie ), zonwerende beglazing, vacuüm glas, akoestisch glas enz... Het soort beglazing en het aantal glasplaten zal de dikte van het profiel bepalen.

Tip: De Ug-waarde van het glas mag maximum 1.1 W/m²K bedragen volgens de EPB-regelgeving om te kunnen genieten van een premies of subsidie. Je geniet van een korting van €10/m².

Veiligheid

Zorg ervoor dat je nieuwe smeedijzeren kozijnen veilig zijn. Hierbij denken we aan schrijnwerk met sluitbare raamkrukken, alarm-magneetcontacten, veiligheidsglas, anti-inbraak profielen, dievenklauw, veiligheidscilindersloten, brandwerend, roestvrijstalen paddestoeltappen, hoekversteviging...

Prijs stalen kozijnen

Over het algemeen kan men stellen dat staal duurder is dan alle andere soorten buitenschrijnwerk, maar je geniet wel van zeer slank kwalitatief schrijnwerk met een levensduur van meer dan 50 jaar zonder al te veel onderhoudskosten.

Soort Oppervlakte Richtprijs*
Stalen ramen 1m² € 1.200

* prijzen inclusief BTW + plaatsing voor stalen ramen met slag en zonder bijkomende opties. Er kunnen ook nog verzendingskosten aangerekend worden indien je de ramen en deuren online aankoopt.

Offerteaanvraag: bespaar op nieuwe ramen en deuren

"Bespaar op de aankoop van stalen ramen"

PVC ramen plaatsen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte

Categorieën