Kleuren pvc ramen en afwerking pvc ramen

De kleur, afwerking en oppervlakteafwerking van PVC ramen kan op verschillende manieren gebeuren. Wij sommen de mogelijkheden op.

PVC ramen en deuren zijn in tal van kleuren verkrijgbaar. Elke kleur heeft zijn eigen RAL-kleurcode. Standaard PVC ramen worden in wit, crème, ivoor, zwart of grijs ( lichtgrijs, donkergrijs ) uitgevoerd, men noemt dit in de massa gekleurde PVC ramen. Meer specifieke kleuren worden via een coating / lak of uv-bestendige folie bekomen. Er kan ook geopteerd worden om enkel debuitenzijde af te werken met bijvoorbeeld aluminium. Kleuren worden gekozen in functie van vorm van het raam en de stijl van de woning. Belangrijk is dat het buitenschrijnwerk in harmonie is met de rest van de woning. Er kan al dan niet een (hout) structuur / nerf aan de raamprofielen worden toegevoegd.

Tip: Via de website RalColor.com kan je alle RAL-kleuren online bekijken.

Gekleurd in de massa

Door het toevoegen van kleurpigmenten tijdens het fabricageproces, kunnen PVC-profielen een kleur krijgen. Men noemt dit "ramen in de massa gekleurd". Het volledige raamprofiel heeft zowel binnen als buiten hetzelfde kleur zoals de vaste als opendraaiende raamprofielen. Meestal is het kleurenpalet beperkt tot lichte kleuren zoals crèmekleur en lichte grijstinten. Wens je meer kleuren, dan dien je te opteren voor een UV-bestendige folie of een coating.

Ramen in de massa gekleurd zijn een stuk goedkoper en meestal sneller te leveren aangezien het om "standaard' kleuren gaat. Het voordeel van dergelijk buitenschrijnwerk is dat je krassen minder ziet dan bij een UV-bestendige folie. Het nadeel is dat ze iets minder onderhoudsvriendelijk zijn. Vlekken, vet en vuil zijn moeilijker te verwijderen, daar het vuil zich sneller in de "massa" vastzet.

In de massa gekleurd PVC raam

In de massa gekleurd PVC raam

UV-bestendige folie

Het kleurengamma van PVC ramen en deuren met een UV-bestendige kleurfolie is oneindig. Dankzij een procédé waarbij warmte en druk gebruikt worden, wordt een folie op de naakte profielen aangebracht. UV-bestendige folies zijn verkrijgbaar in een aantal types, ofwel in een gladde uitvoering of in een houtstructuur, ook wel houtimitatie PVC ramen genoemd. Er kan ook geopteerd worden voor "kleuren generfd" of "kleuren zandstructuur".

Houtimitatie PVC ramen zijn verkrijgbaar in verschillende designs, houtkleuren en "houtsoorten". Denk maar aan Gouden Eik generfd, Notelaar generfd of Mahonie generfd.

Houtstructuur zonder folie

Het is ook mogelijk om "pvc ramen met houtnerf" te verkrijgen zonder het aanbrengen van een folie. De raamprofielen zijn er uit als houten ramen dankzij de houtnerfstructuur. Het voordeel van deze ramen is dat je bij krassen geen witte strepen krijgt, het onderhoudsvriendelijk en minder statisch geladen is dan gladde, in de massa gekleurde profielen. Dergelijke ramen zijn zeer goed thermisch isolerend, hebben een hoge slagvastheid en hebben een lange levensduur.

PVC ramen met houtimitatie

PVC ramen met houtimitatie

Gelakte coating

Door het aanbrengen van een kleurcoating of lak voor PVC verliest het raamprofiel zijn "plastic look" en blinkt het minder. Een dergelijke lak geeft het raam een licht korrelige en matte satijnlook. Dergelijke ramen stralen meer klasse uit en zijn zeer onderhoudsvriendelijk, bovendien zijn ze 100% recycleerbaar en is de coating milieuvriendelijk. Bovendien kan de coating rondom rond aangebracht worden waardoor alle zijden van het raam dezelfde kleur krijgen.

De coating kan aangebracht worden op verschillende manieren, denk maar enkel de binnenzijde, buitenzijde of allebei. Bovendien kan je er voor opteren om de binnen- of buitenzijde van de PVC ramen een verschillend kleur te geven ( bi-color ).

Verkleuring & loskomen folie

Hou er rekening mee dat PVC ramen op termijn kunnen verkleuren, en dat de folie kan loskomen. Toch geven de meeste fabrikanten en leveranciers tot 10 jaar garantie of meer op hun producten. Veel hangt af van de omgeving waar ze geplaatst worden. Denk maar aan plaatsen met veel zonlicht, vervuiling, zure regen enz...

Gelukkig bestaan er veel manieren om PVC ramen te herstellen. Vraag steeds raad aan uw leverancier betreffende garanties na plaatsing van PVC ramen m.b.t. de afwerking & duurzaamheid van de ramen en deuren.

"Bespaar op de aankoop van PVC ramen"

PVC ramen plaatsen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte