PVC ramen onderhouden

Hoe kan je het best PVC ramen en deuren onderhouden indien je lang wenst te genieten van jouw buitenschrijnwerk?

Op zichzelf is PVC een zeer onderhoudsvriendelijk product en scoort het veel beter dan hout. Dit kan je afleiden uit de vergelijking van de eigenschappen met aluminium en houten ramen. Toch hebben ramen en deuren een periodiek onderhoud nodig om de levensduur in acht te houden. Over het algemeen zal de beglazing meer gewassen worden dan de profielen.

Aangezien PVC een relatief zacht product is, mag je in geen geval het glas en de PVC profielen schoonmaken met agressieve reinigingsmiddelen ( ammoniak, chloor... ) en schuurmiddelen. Schuren op kunststof buitenschrijnwerk zal sowieso krassen achterlaten.  

Glas schoonmaken

De beglazing van PVC buitenschrijnwerk kan je schoonmaken door gebruik te maken van lauw water, een zachte spons en een beetje azijn of niet-agressief schoonmaakmiddel op waterbasis.

PVC profielen schoonmaken

PVC profielen stoten normaal gezien vanzelf vuil en stof af maar bij extreme vervuiling dienen ze toch een aantal keer per jaar schoongemaakt te worden. Je kan de profielen met lauw water, een zachte spons en een mild reinigingsmiddel proper maken. Er zijn ook milde reinigingsmiddelen verkrijgbaar bij jouw ramen en deuren leverancier of gewoon bij de drogist. Zij reinigen en beschermen de kleur van de PVC ramen en deuren.

Bij vervuiling hangt de schoonmaakprocedure af van de gebruikte kleurtechniek. Voor lichte oppervlakkige vervuiling ( vuil / stof ) kan je:

  • In de massa gekleurd: gebruik een zachte spons en niet-agressief reinigingsproduct.
  • UV- bestendige folie: gebruik een zachte spons en niet-agressief reinigingsproduct, zeker geen stoommachine gebruiken.
  • Kleurcoating: gebruik een zachte spons en niet-agressief reinigingsproduct. Witte wasem? Gebruik een simoniseermiddel.

Voor het verwijderen van hardnekkige vervuiling zoals uitwerpselen van vliegen en muggen, potlood, viltstift, rubber, lijm, kalk, verfresten, roest enz... bestaan er gespecialiseerde reinigingsproducten voor PVC ramen en deuren. Vraag hiervoor raad aan jouw ramenleverancier of bij de drogist.

Je kan ook online reinigingsmiddelen kopen:

PVC ramen renoveren & herstellen

Alhoewel het totaal herschilderen van PVC ramen niet wordt aangeraden is het wel mogelijk om kleine oppervlaktes te herschilderen. Er bestaan op de markt reparatiesets voor PVC ramen. Klik hier voor meer info omtrent het herstellen van PVC ramen.

"Bespaar op de aankoop van PVC ramen"

PVC ramen plaatsen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte