Binnenafwerking PVC ramen: hoe dagkanten uitwerken

Na het plaatsen van nieuwe PVC ramen dient de binnenzijde of de dagkanten terug mooi strak afgewerkt te worden. De PVC ramen mooi langs binnen afwerken kan via verschillende manieren.

Spleten dichtmaken

PU-schuim raamdichtingVooraleer de dagkanten worden afgewerkt, is het belangrijk dat alle koudebruggen weggewerkt zijn en dat tocht doorheen de spouw beperkt wordt. Meestal zal men de langs binnen gelegen spleten tussen de PVC profielen en de binnenmuur volspuiten met PUR-schuim. Om de binnenzijde mooi en strak af te werken met gips, MDF, kunststof of gipskarton, dient alle uitpuilende PUR-schuim weggewerkt te worden met een scherp mes.

Vervolgens kan men alles luchtdicht maken.

Dagkant luchtdicht maken

Ook eventuele spleten tussen de binnenmuur en isolatie dienen tocht- en winddicht gemaakt te worden.

Een eerste methode is het luchtdicht maken van de dagkanten door middel van het aanbrengen van een speciale coating. De luchtdichte coating levert een methode om éénvoudig en zonder primer manueel een luchtdicht membraan aan te brengen op alle gebouwaansluitingen met behulp van een verfborstel/kwast of via de airless verfspuitmachine. Het voordeel van deze pasta is dat ze warmteverliezen beperkt en dat de zijkant van de raamaansluiting luchtdicht is. Je kan vervolgens een afwerking naar keuze kiezen om de dagkanten af te werken.

Een tweede mogelijkheid is het aanbrengen van luchtdichte stroken dichtingsband. Deze zijn uitermate geschikt voor het water- en luchtdicht maken van ruimten tussen ruwbouwelementen of tussen ruwbouwelementen en gordijngevels. Je kan vervolgens een afwerking naar keuze kiezen om de dagkanten af te werken.

Om de luchtdichtheid te testen wordt gebruik gemaakt van de blowerdoortest of luchtdichtheidstest of een thermografische camera.

Dagkanten bekleden & afwerken

Een PVC raam afwerken is vrij arbeidsintensief. Profielen zoals dagkantpanelen, stelproducten, vouwhoeken, hoekprofielen, Z-profielen, U-profielen, H-profielen, plinten, vensterbanken, PVC profielen en sandwichpanelen... zorgen voor een perfecte en snelle afwerking. Er zijn 2 opties om dagkanten te af te werken of te bekleden: de dagkant bekleden met een zichtbare plint / afwerking of de dagkant bekleden zonder zichtbare plint / afwerking. 

Aan wat moeten kwalitatieve dagkanten voldoen?

  • Hard en stootvast
  • Snelle en eenvoudige afwerking & plaatsing
  • Isolerend
  • Esthetisch
  • Schimmelwerend
  • Waterdicht
  • Al dan niet overschilderbaar
  • UV-bestendig

Soorten raamafwerking

Afhankelijk van jouw voorkeur zijn er een aantal verschillende afwerkingsmaterialen voorhanden om de afwerking te voorzien zoals:

PVC profielen

De afwerking van PVC ramen kan gebeuren met zogenaamde PVC dagkantprofielen.Er bestaan 10-tallen soorten PVC profielen voor de uitwerking van ramen.

Volschuim dagkantafwerking

Volschuim dagkantprofielen zijn gemaakt uit kunststof volschuim met een co-extrusie toplaag (hard PVC) dewelke UV-bestendig is. De toepassingen van volschuim zijn zeer breed. Volschuim profielen zijn verkrijgbaar in tal van RAL-kleuren én met structuurfolie.

Ramen uitwerken met gipskarton

De dagkanten kunnen ook afgewerkt worden dankzij het plaatsen van gipskartonplaten of gyprocplaten. Je opteert het best om waterdichte gyprocplaten te plaatsen. Deze hebben de typische groene kleur. De platen worden meestal aan de binnenzijde van de binnenmuur vastgezet d.m.v. natte gips of afstandhouders. Er wordt een hoekprofiel geplaatst om de verbinding tussen de dagkanten en de muur mooi te kunnen uitpleisteren. Het is aangeraden om een gaas in te pleisteren om scheuren te voorkomen. Voorzien ook voldoende isolerend materiaal om koudebruggen te voorkomen. Deze methode wordt meestal gebruikt bij raamrenovatie.

Dagkanten afwerken met MDF platen

De dagkanten kunnen uitgewerkt worden in waterwerende MDF-platen zonder afwerkingsfolie. Ze hebben meestal een groene kleur. Deze worden tegen de binnenzijde van de binnenmuur geplaatst op houten blokjes. Zorg ervoor dat er geen koudebruggen ontstaan. Deze kan je opspuiten met PUR-schuim. Dergelijke platen dienen dan wel overschilderd te worden.

Er dient ook een afwerkingsprofiel / lijst geplaatst te worden op de kopse kan van de MDF plaat en de muur.

MDF met afwerkingsfolie

Voor nieuwbouw en renovatie kan vochtwerende MDF gebruikt worden om de afwerking van de dagkanten en vensterbank te verzorgen. MDF dagkantprofielen zijn makkelijk te verwerken en hoeft niet meer overschilderd te worden of er komen geen pleisterwerken meer bij te pas. Via verlijming kunnen ze vastgezet worden. De MDF raambekleding is naakt verkrijgbaar, met een gladde Renolitfolie of met een structuurfolie in tal van kleuren zodoende zij passen bij de kleuren van jouw PVC ramen. MDF is zeer goed verwerkbaar en is snel te monteren, ook in vochtige ruimtes. Er bestaan tal van gamma's platen, profielen en lijsten om een strakke afwerking te realiseren.

Pleisterwerken

Nieuwe PVC ramen worden geplaatst met bevestigingsijzers om het raam aan de binnenmuur vast te maken. Deze steken uit en dienen via pleisterwerken weggestoken te worden. Ook alle oneffenheden wegwerken met pleisterwerk is de boodschap. Er wordt een gaas in het pleisterwerk ingewerkt om later scheuren na uitdroging te voorkomen. Er zal ook een hoekprofiel geplaatst worden om de aansluiting van de dagkanten en de muur mooi te kunnen afwerken. Dit is een zeer arbeidsintensieve klus. 

Gipsplaat met weefsel & PVC dagkantprofielen

De afwerking van PVC ramen kan ook gebeuren via zogenaamde PVC dagkantprofielen. De dagkantprofielen worden op maat gezaagd en tegen de zijkant van het PVC raamprofiel gekleefd. Vervolgens worden gipsplaten op maat gezaagd en in de u-vorm van het dagkantprofiel geschoven. Vervolgens brengt men een montagelijm / schuim aan om de gipsplaten vast te zetten. Vervolgens wordt de naad tussen de vensterbank en de dagkantgyprocplaten met een siliconekit toegemaakt. Vervolgens kan via een afwerkingspleister het raam afgewerkt worden.

Duropolymeer kunststofplaten

Ook bestaat de mogelijkheid de dagkanten af te werken met duropolymeer, een product van Gyproc en is beschikbaar op onder de naam Gyproc Platinum. Deze kunststofplaten vervangen de bepleistering, gipskartonplaten of andere bekleding aan de dagkant van PVC ramen en deuren en dit voor nieuwbouw als voor renovatiewerken. Ze kunnen aansluiten op zowel pleisterwerken en gyprocplaten. Deze manier van plaatsen is minder tijdrovend dan het uitwerken d.m.v bepleisteren of bekleden met gipskarton van de dagkanten.

"Bespaar op de aankoop van PVC ramen"

PVC ramen plaatsen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte