Hoe herken je kwalitatieve PVC ramen

Iedereen wenst toch de beste PVC ramen en deuren te plaatsen? Wij geven een aantal tips hoe je de beste ramen kan herkennen.

Dikte raamprofiel

Belangrijk is vooraleer je een raam koopt zeker eens te kijken naar de doorsnede van het raamprofiel. In de toonzaal liggen zeker en vast PVC stalen die je kan bekijken, of je kan de verkoper van bijvoorbeeld een bouwfirma / sleutel-op-de-deur bedrijf vragen om een staal van een PVC raam mee te brengen naar je thuis. Let daarbij goed op de dikte van het profiel. Men spreekt over kwaliteitsprofielen als de buitenzijde minimaal een dikte heeft van 4mm. Een stevige wand maakt het profiel sterk tegen slag en stoot.

Versteviging in de kern

Controleer ook of er een versterking aanwezig is in de kern van de profielen, en dit zowel in het vast kader als in de opendraaiende vleugels. Het u-profiel of o-profiel geeft de kaders meer stabiliteit en verhoogt de inbraakveiligheid. Een metalen lat is niet voldoende, controleer of er minimaal een u-profiel aanwezig is. Indien er onderaan het raamprofiel vijzen te zien zijn, geeft dit aan dat er een metalen profiel aanwezig is. Het profiel kan bestaan uit staal of glasvezelversterking. Glasvezel is lichter, duurzamer en heeft vooral veel betere isolatiewaarden. Voor grote raamelementen ( schuifdeur ) gaat men meestal wel nog staal gebruiken.

Aantal kamers

Kwaliteitsramen en deuren zijn voorzien van "kamers". Hoe meer kamers hoe beter het profiel isoleert. Koude en warme lucht kunnen niet zomaar doorheen de profielen doorstromen. Men spreekt over de u-waarde van het profiel (Uf): deze geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat via de profielen. Hoe lager de Uf-waarde hoe beter de profielen isoleren. Een lage Uf-waarde gaat meestal gepaard met veel kamers. Zorg dat je minimaal een een 4-kamerprofielsysteem plaatst.

Offerte PVC ramen

Dichtingen

Vraag aan de verkoper in welk materiaal de dichtingen zijn uitgevoerd. Dichtingsprofielen komen voor op verschillende plaatsen in het raamprofiel. Ze dienen ook om interne kamers goed af te sluiten. Kwalitatieve dichtingen zijn gemaakt uit EPDM en zijn UV-bestending. De rubberen afdichtingen zorgen voor een goede waterdichting en houden stof en vuil tegen. Bovendien hebben ze ook een akoestische meerwaarde.

Kwaliteit UV-bestendige folie

PVC ramen en deuren kunnen uitgevoerd worden met een UV-bestendige folie. Deze is in tal van RAL-kleuren verkrijgbaar. Belangrijk is de kleurvastheid van de folie en de goede hechting aan de profielen. Minder kwalitatieve folies kunnen door invloed van zonlicht gaan verkleuren en gaan loskomen van de profielen. Vraag aan de verkoper de garanties op de folie. Een goede folie is de Renolit-folie. Dergelijke folies hebben reeds jaren hun dienst bewezen. Ze zorgen voor een minimale krimp en uitzetting van de PVC profielen bij warm weer.

Offerte PVC ramen

Beglazing

Kwalitatieve ramen beschikken ook over goede thermisch isolerende beglazing. De soort beglazing en de dikte van het glas zal de u-waarde (Ug) bepalen. De Ug-waarde geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat via het glas. Zorg ervoor dat het glas een maximale Ug-waarde heeft van maximum 1.1 W/m²K. Bovendien kan je ook genieten van extra premies en subsidies.

Raambeslag & inbraakveiligheid

Kwalitatieve scharnieren zorgen ook voor een goed raam. Controleer de dikte van de scharnieren. Hoe dikker hoe steviger ze zijn. Te dunne scharnieren gaan er op termijn voor zorgen dat de ramen en deuren niet goed meer openen / sluiten door het eigen gewicht. Het oog wil ook wat. Kies daarom voor ingewerkte scharnieren, deze vallen veel minder op.

Ingewerkte scharnieren in PVC raam

Zeer belangrijk is dat de PVC ramen voorzien van inbraakwerend beslag. Kwalitatieve ramen dienen voorzien te zijn van een aantal sluitpuinten ( minimaal 4 ) met optioneel champignonvormige sluitnokken. Het slotmechanisme zit het best verwerkt in de staalversterking van het profiel.

Sluitpunten PVC ramen

Keurmerken

Een kwalitatief raam herken je ook aan behaalde keurmerken & certificaten en de herkomst van professionele raamfabrikanten.

"Bespaar op de aankoop van PVC ramen"

PVC ramen plaatsen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte