PVC ramen vervangen

Oude ramen in hout, aluminium of PVC die niet meer voldoen aan de huidige wetgeving, houden de warmte onvoldoende binnen en de koude niet buiten. Oude ramen vervangen door nieuwe PVC ramen is de beste oplossing.

Wanneer schrijnwerk vervangen

Er zijn een aantal criteria wanneer het hoog tijd wordt om te veranderen van ramen en deuren:

 • Enkele beglazing / slecht isolerend glas;
 • Slijtage, slecht openen en sluiten & slepen van deuren;
 • Last van vocht tussen beglazing;
 • Versleten dichtingen;
 • Genieten van premies en subsidies;
 • Zeer slecht isolerende kaders;
 • Slechte ventilatie;
 • ...

Oud raam met enkele beglazing

Welke soort ramen kan je vervangen door PVC schrijnwerk

 • Houten ramen vervangen door PVC ramen
 • Aluminium ramen vervangen door PVC ramen

Oud vs nieuw schrijnwerk

Meestal is oud buitenschrijnwerk nog voorzien van enkel glas en laten de profielen veel koude / warmte door ( hoge W/m²K ). Dergelijke ramen zijn niet milieuvriendelijk omdat ze hoge stookkosten met zich meedragen. Door de oude ramen en deuren te vervangen bespaar je veel geld en verhoogt het comfort in de woning. Door te werken met moderne meerkamerprofielen en isolerende beglazing zorg je voor een besparing tot 25% op de stookkosten. Bovendien heeft nieuw buitenschrijnwerk een positieve invloed op de waarde van de woning. Zijn de ramen en deuren in zeer slechte staat, dan is ze vervangen de beste optie.

Tip: vraag na of je een vergunning dient aan te vragen.

Voorbereiding ramen vervangen

Vooraleer je de nieuwe ramen en deuren kan plaatsen dient er een opmeting te gebeuren om na te gaan wat de afmetingen tussen de muren zijn. Om alles netjes te kunnen opmeten, dienen alle obstakels weggenomen te worden die de opmeting kunnen bemoeilijken, denk maar aan:

 • raamdecoratie ( gordijnen, lamellen, rolgordijnen... )
 • lambrisering
 • bloempotten
 • ...

Oude lambrisering in hout / PVC en rolluikkasten kunnen weggenomen worden om de afstand tussen de muren op te meten. Je kan ook opteren om de omkasting en afwerking in hout / pvc te laten hangen en eventueel later te vervangen / vernieuwen. Dan dien je een klein gaatje te boren door de afwering totdat je de steen van de binnenmuren voelt. Vervolgens meet je de afstand van de boordiepte ( 2x ) én de afstand tussen de afwerking samen.

Kijk ook goed na of je de nieuwe ramen mét of zonder slag geplaatst dienen te worden. Is er geen slag aanwezig dan worden de nieuwe ramen direct tegen de muur geplaatst, zonder slag.

Werkwijze kunststof schrijnwerk vervangen

Eerst en vooral dient de vloer voorzien te worden van de nodige bescherming vooraleer de ramen en deuren worden uitgebroken. Vervolgens wordt de beglazing uit de oude profielen gehaald en de oude profielen uitgebroken. Door middel van een klein stukje in het midden van de profielen uit te zagen is het mogelijk om met een koevoet de resterende profielen te verwijderen. Oude onderdorpels worden als laatste afgebroken. Oude rolluiken worden afgebroken en kunnen vervangen worden door opbouwrolluiken of voorzetrolluiken. Het raam én rolluik worden soms in één stuk geplaatst, het nadeel is dat je wel wat licht verliest.

Oude verankering wordt verwijdert en eventuele oude cementresten.

Is er geen slag aanwezig dan zal er een nieuwe omkasting in waterdichte plaatmateriaal in de raamopening gemaakt worden ( stelkozijn ). Vervolgens wordt het raamprofiel in de omkasting geplaatst en vastgemaakt. Alles kan afgewerkt worden met raamprofielen in MDF of kunststof. De nodige dichtingsmaterialen ( zwelband / siliconen ) zorgen voor een wind- en gluidsarme installatie.

Subsidies  & premies ramen vervangen

Momenteel zijn er enkele premies en subsidies te verkrijgen van de Vlaamse Overheid en de netbeheerder.

Wat met de oude ramen doen?

Zijn de oude ramen zo versleten dat je ze niet meer kan hergebruiken, dan kan je meestal kwijt in het plaatselijk containerpark. Wel dien je het glas en de profielen van elkaar te scheiden en te sorteren in het recypclagepark. Er zal een kleine kost gevraagd worden om het afval achter te laten. Kan je de oude ramen nog hergebruiken, en zijn ze nog in redelijke staat, dan kan je deze eventueel verkopen op een zoekertjessite.

Vergunning PVC ramen vervangen

Momenteel dien je geen vergunning aan te vragen voor de vervanging van ramen en deuren. Er mogen wel geen stabiliteitswerken aan de gevels worden uitgevoerd. Werken met betrekking op de stabiliteit van de constructie, uitgevoerd binnen in de woning, aan zijgevels, achtergevels of aan het dak zijn meldingsplichtig, denk maar aan het plaatsen van een nieuwe raamopening in de achtergevel.

"Bespaar op de aankoop van PVC ramen"

PVC ramen plaatsen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte