Hoe herken je energiezuinige PVC ramen

Hoe weet je zeker of je te maken hebt met energiezuinige ramen en deuren?

E-peil

Energiezuinig bouwen leidt tot een energiezuinige woning. PVC ramen en deuren maken een belangrijk onderdeel uit van het algemeen E-peil. Het E-peil geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. Hoe lager het E-peil hoe zuiniger. Nieuwbouwwoningen in Vlaanderen zijn verplicht om een E-peil te behalen van E50 ( bouwaanvraag van 2016 tot eind 2017 ). Het maximaal E-peil wordt steeds strenger, zo zal het E-peil in 2021 maximaal E30 mogen bedragen. Daarom zullen ook ramen en deuren in PVC in de toekomst energiezuiniger moeten worden.

Wat zal bijdragen tot zuinige ramen en deuren?

Vooral de isolatiewaarde van de raamprofielen en beglazing zullen bijdragen tot een lager E-peil. Een goed raamprofiel zorgt voor weinig warmteverlies wat zal bijdragen tot een lagere energiefactuur. Goed energiepresterend schrijnwerk in combinatie met de juiste verluchting zal zorgen voor een energiezuinige en gezonde omgeving. Kies daarom voor PVC ramen met hoogrendementsglas en superisolerende raamprofielen ( meerkamerprofielen ).

Uw-waarde - UG-waarde en UF-waarde

De totale U-waarde ( Uw-waarde ) geeft het totale warmteverlies ( W/m²K = Warmtedoorgangscoëfficiënt ) aan van het volledige raam. Er zijn drie zaken die de globale U-waarde (Uw-waarde) van het raam bepalen:

  1. De u-waarde van het glas (Ug): geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat via het glas
  2. De u-waarde van het profiel (Uf): geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat via het de profielen
  3. Thermisch verbeterde afstandshouders van het glas.
Tip: De Ug-waarde van het glas mag maximum 1.1 W/m²K bedragen volgens de EPB-regelgeving om te kunnen genieten van een premie voor beglazing.

 

Energiezuinige ramen kopen / bestellen

Wens je PVC ramen te kopen / bestellen, dan kan je aan de leverancier van PVC ramen en deuren vragen om een voorstel op te maken waarbij een totale Uw-waarde behaald moet worden van bijvoorbeeld Umax = 1.5 W/m²K. De verkoper zal vervolgens een raamcombinatie voorstellen van verschillende types / afmetingen / diktes van PVC profielen, beglazing en afstandhouders. Het geheel zal de totale Uw-waarde bepalen. Dit maakt het ook makkelijker om offertes te vergelijken.

Afhankelijk van de prestaties van de profielen en het glas zal de vorm en dikte van het profiel bepaald worden. Sommige leveranciers kunnen dus een slanker raamprofiel bekomen dan anderen. Hou er wel rekening mee dat het plaatsen van PVC profielen steeds mogelijk moet zijn. De opmeting zal hierbij een rol spelen.

Tip: PVC ramen met een Uw-waarde van 1.5 W/m²K worden aanzien als energiezuinig. ( d.d. 2017 )

"Bespaar op de aankoop van PVC ramen"

PVC ramen plaatsen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte