Soorten glas voor PVC ramen

De beglazing in PVC ramen is zeer belangrijk. Het glas zorgt voor veiligheid, beschutting maar dient ook isolerend te zijn. Er bestaan verschillende soorten glas voor oude en nieuwe kunststoframen.

Soorten glas in PVC ramen en deuren

Enkel glas

Gewoon enkel glas voor PVC ramen is nog steeds bruikbaar maar heeft een aantal grote nadelen zoals de slechte isolerende waarde en de lage veiligheid tegen inbraak. Daarom kan enkel glas nog gebruikt worden waar warmteverlies of inbraakveiligheid geen rol spelen. In woonruimtes waar warmteverlies optreedt dienen oude ramen en deuren met enkel glas zo snel mogelijk vervangen te worden door isolerend glas of hoogrendementsglas.

Dubbel glas

Gewoon dubbel glas isoleert al een stuk beter dan enkele beglazing doordat er soort gas tussen de 2 glasplaten aanwezig is. Toch voldoen oude ramen en deuren in gewoon dubbel glas niet meer aan de huidige normen. Het glas vervangen door superisolerende beglazing is hierbij aangewezen. Indien de PVC profielen nog in goede staat zijn, kan je ervoor opteren om enkel het glas te vervangen en de raamprofielen te laten zitten. Uiteraard voldoet dubbel hoogrendementsglas aan de voorwaarden qua warmtedoorlaatbaarheid en veiligheid en dien je niks te ondernemen.

Hoogrendementsglas

Drievoudig of tripleglas

Drievoudig of driedubbele PVC ramen zijn voorzien van 3 glasplaten. Dit kan uit gewone beglazing bestaan of uit superisolerende beglazing. Dergelijk beglazing wordt toegepast in een milieu waar het zeer warm / koud is. Het is ook zeer inbraakveilige beglazing. Oude beglazing vervangen door driedubbel glas is mogelijk maar je dient na te gaan of de profielen het mogelijk maken, je hebt hier te kampen met een vrij dikke samenstelling.

Hoogrendementsglas: Isolerende HR beglazing

Hoogrendementsglas is glas met een hoog rendement. Ook wel HR-beglazing genoemd. Hoogrendementsglas kan dubbel of driedubbel in de PVC profielen geplaatst worden. HR glas wordt ook wel isolerend glas / isolerende beglazing of superisolerend glas genoemd doordat het glas een zeer lage warmtedoorgangscoëfficiënt ( W/m²K ) heeft. Het warmteverlies wordt in de Ug-waarde uitgedrukt. Deze geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat via het glas. Hoe lager de Ug-waarde hoe beter het glas isoleert.

Als de oude raamprofielen nog in orde zijn is het mogelijk om enkel de bestaande beglazing te vervangen door hoogrendementsglas en niet de profielen. Zijn de profielen versleten en laten ze ook veel warmte door ( Uf-waarde ) dan kan je ervoor opteren om ze samen met het glas te vervangen.

HR glas wordt uitgedrukt in HR, HR+, HR++ en HR+++. Zo zal HR+++ glas beter isoleren dan gewoon HR glas. HR++ glas plaatsen zal al zorgen voor een zeer lage Ug-waarde.

Prijs hoogrendementsglas in PVC ramen

In onderstaande tabel ontdek je kosten van hoogrendementsglas ( HR-glas ) exclusief plaatsingskosten.

Glasprijs per m² Gemiddelde U-waarde
HR glas € 65 1,7 - 2,0
HR+ glas € 70 1,3 - 1,6
HR++ glas € 75 1,2
HR+++ glas € 100 0,5 - 0,9

Akoestisch glas of geluidswerend glas

Akoestisch glas of geluidswerend glas heeft een zeer hoge weerstand tegen geluid en trillingen. Dergelijk glas wordt in bijvoorbeeld gebruik in woonhuizen in de buurt van luchthavens.

Veiligheidsglas: gelaagd glas of gehard glas

Gelaagd glas bestaat uit 2 of meer glaspanelen waartussen een doorzichtige folie werd geplaatst. Bij glasbreuk, zal het glas niet uiteenvallen maar aan de folie blijven kleven. Gehard glas zal in zeer kleine, onscherpe stukjes uiteenvallen bij glasbreuk. Dergelijke beglazing is zeer inbraakveilig.

Gelaagd glas

Vacuüm glas

Bij vacuüm glas wordt de ruimte tussen de glasplaten volledig luchtvrij gemaakt. Er ontstaat een vacuüm wat ten goede komt aan de isolerende eigenschappen. PVC ramen en deuren met vacuüm beglazing isoleren in de meeste gevallen beter dan PVC ramen en deuren met HR-beglazing.

Zonwerende beglazing of zonwerend glas

Zonwerende beglazing of zonwerend glas is speciaal gemaakt om zonnelicht en zonnewarmte tegen te houden.

Zonwerende beglazing

Enkel het glas vervangen of ook de PVC profielen?

  • Vervangen van PVC profielen en glas door nieuwe PVC ramen met hoogrendementsglas: aangewezen als er een groot warmteverlies ontstaat doorheen het glas en de profielen
  • Enkel vervanging van de oude beglazing door hoogrendementsglas: de oude profielen voldoen aan het warmteverlies en zijn nog in goede staat.

Nieuw glas  plaatsen

Glas in PVC ramen vervangen? Glasrenovatie = subsidies

Tip: De Ug-waarde van het glas mag maximum 1.1 W/m²K bedragen volgens de EPB-regelgeving om te kunnen genieten van een premie voor beglazing.

Je kan subsidies en premies ontvangen door installeren van isolerende beglazing & het vervangen van oude beglazing.

"Bespaar op de aankoop van PVC ramen"

PVC ramen plaatsen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte