Nieuwe PVC ramen plaatsen

Nieuwe PVC ramen plaatsen in een nieuwbouwwoning? Wij geven info & tips over de installatie van nieuwe PVC ramen.

Voorbereiding

Er zijn een aantal omstandigheden waarin gloednieuw buitenschrijnwerk wordt geïnstalleerd:

 • Nieuw buitenschrijnwerk plaatsen in een nieuwbouwwoning 
 • Alle oude ramen vervangen door nieuw buitenschrijnwerk
 • Slechts enkele slechte ramen vervangen

Raamopening opmeten

Vooraleer je kan overgaan tot de plaatsing, dient er een opmeting plaats te vinden waarbij de dagmaten en binnenmaten worden opgenomen. Zorg ervoor dat de werf geen obstakels omvat zodoende de installateurs vrij en veilig de ramen en deuren kunnen opmeten / plaatsen. Je PVC ramen vervangen? Dan moet je alle ramen verwijderen en alles schoonmaken om een goede opmeting te kunnen uitvoeren. Om de maten op te meten gebruikt men een rolmeter / digitale afstandsmeter en waterpas.

Opmeting dagmaat vensteropening

Eerst en vooral dient gecontroleerd te worden of de dorpel waterpas ligt, is dat niet het geval dan dient deze eerst waterpas geplaatst te worden. Een schuine dorpel zal ervoor zorgen dat het PVC raam niet goed opent of sluit.

Vervolgens dien je na te gaan of de muren een slag hebben of niet. Als de horizontale & verticale binnenmaat tussen de muren / dorpel groter is dan de horizontale & verticale buitenmaat, dat is er een slag aanwezig.

Vervolgens wordt de afstand tussen de buitenmuren ( dagmaat ) en binnenmuren opgenomen en genoteerd. Dit doet men zowel horizontaal als verticaal. Vervolgens worden de maten gebruikt om de ramen en deuren te maken. Deze zullen net iets groter zijn dan de dagmaat waardoor het kader tegen de binnenzijde van de buitenmuur rust.

Wens je online ramen te kopen, dan dien je zelf de maten van de opmeting door te geven of de maten worden opgemeten door de plaatselijke schrijnwerker in jouw buurt. Je kan veel geld besparen door de plaatsing zelf te voorzien, maar dan sta je zelf in voor de afwerking en zorgvuldigheid van installatie.

Tip: bij sommige bedrijven kan je een gratis opmeting krijgen voor de offerte wordt opgemaakt of wordt de kost van de opmeting kwijtgescholden bij de aankoop van een minimumbedrag.

Nieuwe ramen plaatsen

Nieuwe ramen kan je ofwel zelf plaatsen ofwel laten plaatsen. Op zich zijn ramen en deuren zelf plaatsen niet zo moeilijk maar je moet wel handig zijn én je dient met minimum 2 personen te zijn. Hou er rekening mee dat bij grote hoogtes er een kraan / lift dient aan te pas te komen. Indien je PVC ramen online koopt, zal de beglazing reeds in het kader verwerkt zijn. Laat je ramen en deuren plaatsen door een schrijnwerker, zullen meestal de kaders en de beglazing beglazing afzonderlijk toekomen op de werf.

PVC raam plaatsen

De plaatsing van nieuwe ramen is afhankelijk of er al dan niet een slag aanwezig is. Is er een slag aanwezig, dan kan je de ramen en deuren plaatsen dankzij muurankers. Is er geen slag aanwezig, dan kan je de kaders d.m.v. lange vijzen dwars door het kader tot in de muur vastmaken.

Tip: kies de juiste vijs + plug volgens de soort muur. ( baksteen, cellenbeton, beton... )

PVC raam vastmaken via muurankers

Enkele plaatingstips

 • Plaats je een opendraaiend raam, verwijder dan eerst de scharnierpinnen en plaats eerst het vast kader
 • Bevestig alle elementen aan het raam ( lijsten, windlat, dorpels... )
 • Werk je met een bovenrolluik, bevestig dan ook de rolluikgeleiders
 • Plaats het vast kader ( min. 2 personen ) voorlopig vast en controleer of het waterpas staat
 • Controleer of het kader mooi in het midden van de raamopening zit
 • Verbouwing zonder slag: boor een aantal gaten door het kader en zorg dat je uitkomt in baksteen en niet in de voegen, bevestig het raam vervolgens met schroeven
 • Nieuwbouw met slag: haak de muurankers vast aan het raam en plooi deze tegen de binnenmuur ( boven de voegen), boor de gaten en zet voorlopig vast met schroeven
 • Vervolgens plaats je de opendraaiende vleugels aan het vast kader
 • Controleer af alles goed geplaatst is, doe het raam open en toe en luister of het raam niet sleept
 • Vervolgens dien je de spleten tussen het raam en de muren langs de binnenzijde en buitenzijde water- en winddicht te maken. Dit kan met tochtstrip, silicone, PU-schuim of voegwerk.
 • Verwijder alle stof en vuil en reinig de raamprofielen en het glas

Plaatsingstermijn

Ramen en deuren worden meestal voor de pleisterwerken geplaatst. Alle dagkanten dienen vervolgens afgewerkt te worden om een mooi resultaat te bekomen. Spreek goed af met de aannemer pleisterwerken of met de schrijnwerkerij wie de afwerking zal voorzien. De pleisterwerken kunnen pas starten na de oplevering van de ramen en deuren. Worden de ramen en deuren met bijvoorbeeld PVC profielen afwerkt dan kan die na de pleisterwerken gebeuren. Kies men voor geen extra profielen, dan dient de plakker alles af te werken.

Vooraleer je koopt

 Hou ook rekening hoe je het best ramen aankoopt en hoe je de beste ramen en deuren kan herkennen.

"Bespaar op de aankoop van PVC ramen"

PVC ramen plaatsen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte